Harm Jan Sleijffers aan het woord

In mijn werk en in mijn persoonlijk leven heb ik meerdere aspecten van de zorg meegekregen. Ik kom uit een gezin waar veel van mijn familieleden in de zorg werkt of heeft gewerkt en ik ben opgegroeid in een ouderlijk huis met een traditionele huisartsenpraktijk.

Omdat veel wet-en regelgeving de zorg reguleert en veel partijen in verschillende hoedanigheden bij de zorg betrokken zijn, is de zorg een complex en uitdagend werkveld.

Een unieke en leuke combinatie van intern en extern adviseren

Onlangs ben ik begonnen als Legal Consultant bij Cure4. Een leuke en afwisselende functie waarin ik bedrijfsjuridisch werk mag doen en zowel intern als extern mag adviseren, ondermeer op het gebied van privacy in de zorg. Een unieke combinatie van werkzaamheden, die mij als jurist uitdagen om het maximale uit mezelf te halen.

Bij Cure4 is het uitgangspunt dat we kennis delen en dit is onderdeel van het Cure4 DNA. Zelf vind ik dat ook één van de leukste activiteiten. Nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in regelgeving bijhouden en vandaar uit adviseren en organisaties verder brengen. Het inzetten van mijn juridische kennis, maar zeker ook het vermogen om mee te denken in nieuwe organisatorische vraagstukken.

“Nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in regelgeving bijhouden en vandaar uit adviseren en organisaties verder brengen.”

Cure4 bezit veel kennis over verschillende gebieden in de zorg

Werken bij Cure4 is uitdagend, omdat onze organisatie veel kennis bezit over verschillende gebieden in de zorg, namelijk consultancy, Privacy en gegevensbescherming en ook op het gebied van financiële zorgadministratie en outsourcing. Van deze verschillende kennisgebieden kan ik als Legal Consultant gebruik maken en mezelf verder ontwikkelen als adviseur en sparringpartner voor organisaties in de zorg.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG): voor veel organisaties de kans om te innoveren

De inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei 2018 stelt zorgorganisaties voor de vraag welke stappen zij moeten nemen om te voldoen aan deze Verordening. Voor veel organisaties de kans om te innoveren en hun privacy- en informatiebeveiligingsbeleid nog beter vorm te geven. Het is leuk om hierover te adviseren en mee te denken met de organisatie, omdat ik daarmee ook organisaties help met onder andere de gegevens van de patiënt nog beter te beschermen en beter grip te krijgen op hun verwerkingsprocessen.

Het is niet meer de ‘kaartenbak’ met patiëntgegevens in de huisartsenpraktijk

Omdat data steeds sneller kunnen worden gedeeld en zich ook in steeds complexere systemen bevinden, moet je als zorginstelling continu nadenken over hoe je gegevens beschermd. Het is niet meer de ‘kaartenbak’ van vroeger met patiëntgegevens in de huisartsenpraktijk, waaruit een afschrift van het patiëntdossier per post naar een collega wordt verstuurd.

Er is sprake van een complexe samenhang van ICT-systemen en implementatievraagstukken, omdat zorginstellingen aan verschillende instanties verantwoording moeten afleggen over verleende zorg en met de komst van de AVG, de rechten van de patiënt nog beter geborgd moeten zijn. Het is uitdagend om privacy en gegevensbescherming in deze setting optimaal te borgen.

In mijn functie als Legal Consultant moet ik niet alleen thuis zijn in privacy-regelgeving, maar ook de zorgspecifieke wet-en regelgeving en verbintenissenrecht goed beheersen. Ook is het belangrijk om over de grenzen van je eigen werkveld heen te kunnen kijken en goed te kunnen schakelen met bijvoorbeeld een medewerker van een ICT-afdeling of het bestuur van een organisatie.

Over Harm Jan

Ik ben in november 2017 bij Cure4 begonnen als Legal Consultant.

Ik ben sportief ingesteld en speel graag hockey met mijn vriendenteam of ik ga lekker naar buiten om hard te lopen. Soms doe ik een officiële run (nog geen marathon, maar je moet iets overhouden voor op je bucket-list!).

Mijn ervaring met Cure4 tot nu toe: een leuke dynamische organisatie met veel kennis, waar je voldoende kans krijgt je te ontwikkelen en waar je ieder dag weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan.

Harm Jan Sleijffers

Legal Consultant

Meer collega's aan het woord

Frouke Snoep - Cure

02 April 2019

Frouke Snoep aan het woord. In 2008 hakte ik de knoop door. Ik ruilde een vast contract bij een ziek…

©2021 Cure4 |

Cure4 is onderdeel van Tenzinger B.V. | Disclaimer